Schriftelijke vragen over de wolf
Apr 28, 2025

Schriftelijke vragen over de wolf
Vandaag, 22 april 2025, heeft ons het bericht bereikt dat omstreeks 11.15 er een wolf is aangereden op de A28 thv afslag Vries. Dit incident roept opnieuw vragen op over de aanwezigheid van de wolf en de consequenties die de maatschappij ondervindt van de aanwezigheid van dit roofdier. Daarnaast constateren wij dat er tussen de aanrijding, en het verwijderen/verplaatsen, van een zichtbaar zwaar gekwetst en lijdend dier, uren hebben gezeten. Al deze tijd is de Rijksweg A28, de grootste ontsluitingsweg van het Noorden, grotendeels afgesloten geweest.
Namens JA21 Drenthe stellen wij de volgende vragen:
- Kunt u het tijdspad duiden tussen de eerste melding van de aanrijding tot de vrijgave van de Rijksweg A28?
- Aanrijdingen met groter wild, en ook vee, komen vaker voor. Zeer zelden lijdt dit tot een volledige afsluiting van een (rijks)weg.
- Kunt u aangeven welk protocol wordt gevolgd om deze inschatting te maken?
- Kunt u aangeven of het volledig afsluiten van het verkeer elders heeft geleidt tot onveilige situaties (bv achterop komend verkeer)?
- Kunt u aangeven of er verschil zit in omgang tussen een aangereden ree, losgebroken koe, of, in dit geval, een aangereden wolf?
JA21 maakt zich al langer zorgen over de impact van de wolf op de maatschappij. De uitersten liggen in het gesprek tussen voor- en tegenstanders ver uit elkaar wat een inhoudelijk debat zeer moeilijk te voeren maakt voor ons als volksvertegenwoordiging. Niet voor niets dat de Raad voor Dierenaangelegenheden hier vorig jaar mei ook aandacht voor heeft gevraagd (Zienswijze Wolf RDA).
De krampachtige houding rondom één diersoort maakt dat we voorbij gaan aan het gevoel van onveiligheid van inwoners van Drenthe (en daarbuiten). Daarnaast komt het welzijn van het dier zelf in het gedrang. Uit de berichtgeving blijkt dat het dier na de aanrijding, rond 13 uur is verdoofd, verplaatst, onderzocht en is geëuthanaseerd.
- Bent u het met JA21 eens dat te allen tijden uitzichtloos lijden van in het wild voorkomende dieren voorkomen dient te worden?
- Bent u het met JA21 eens dat de maatschappij een verantwoordelijkheid heeft richting in het wild voorkomende diersoorten deze te beschermen, en waar nodig, uitzichtloos lijden actief moet voorkomen?
Binnen Drenthe kent de provincie een zogenaamde ‘valwildregeling’, waar aangewezen vrijwillige faunabeheerders door heel Drenthe beschikbaar zijn om lijdende dieren, Reeën, zo snel mogelijk uit hun lijden te verlossen. Dit is noodzakelijk omdat er meer dan 800 geregistreerde aanrijdingen, met alleen reeën, zijn gemeld op de Drentse wegen.
- Is uw college van mening dat, onafhankelijk van de getroffen diersoort, actief ingrijpen noodzakelijk is om aanrijdingen te voorkomen, het lijden van aangereden dieren te verkorten, en onveilige verkeerssituaties te voorkomen?
-
- Indien ja, als het college het nodeloos lijden ongewenst vind, waarom is er dan besloten de wolf niet ter plekke te euthanaseren, zoals dit ook met uitzichtloos lijdende reeën gebeurt in Drenthe?
- Indien nee, waarom niet?
- Bent u met ons van mening dat de gepolariseerde discussie rond de wolf, mede naar aanleiding van de casus in Wapse, waar de burgemeester heeft gehandeld vanuit veiligheidsbelang, ingrijpen in urgente situatie zoals de aanrijding vanmorgen onmogelijk maakt?
- Bent u van plan de betrokken instanties rondom verkeersveiligheid de opdracht te geven sneller te handelen om daarmee gevaarlijke situaties op en rondom de (snel)wegen op te lossen en uitzichtloos lijden van individuele dieren zoveel mogelijk te verkorten?
Breder heeft JA21 al veelvuldig aandacht gevraagd voor het, in onze ogen, noodzakelijke beheer van de wolf. De maatschappelijke impact is groot, het gevoel van onveiligheid neemt toe, de negatieve impact op toerisme en verblijfsrecreatie wordt steeds groter, agrariërs verliezen hun landbouwhuisdieren en aanvallen op (huis)dieren en mensen komen steeds vaker voor.
- Deelt u de mening van JA21 dat er voor de wolf geen plaats is in een dichtbevolkte, agrarische en recreatieve provincie zoals Drenthe?
- Is uw college het met JA21 eens dat ingrijpen in de wolvenpopulatie in een dichtbevolkt land als Nederland, noodzakelijk is?
- Kan uw collega aangeven op welke termijn zij verwacht dan Europa en het Rijk de regelgeving dusdanig hebben vormgegeven het beheer mogelijk is?
- Zit in de planning verschil in het ingrijpen van ‘probleemwolven’ (waarvan bekend is dat ze geen schuwheid meer hebben of bewezen vee en/of mensen aanvallen), wolven betrokken in een calamiteit (zoals de aanrijding vanmorgen) en het beheer van de gehele wolvenpopulatie als geheel?
- Kan u aangeven hoe u concreet heeft bijgedragen aan de totstandkoming van beleid en wetgeving op zowel Europees, Rijks als provinciaal niveau rondom het beheer van de wolf?
Bij voorbaat dank voor de beantwoording.
Vriendelijke groet,
Harry Omlo JA21 Drenthe